1
Boston Celticsi - prvaci sveta on Fri Mar 12, 2010 10:47 pm
Boston Celticsi - prvaci sveta

Mnogi otpisuju Boston ove godine prvenstveno zbog starosti njihovih igrača. Celticsi možda više nisu najbolja ekipa u ligi što se tiče igračkog kadra, ali imaju tim, prvenstveno u odbrani koji može čuda da napravi u play offu. Iskustvo, kvalitet i malo sreće sa povredama su dobitna kombinacija u NBA-u. Meni se čini da to Boston ima.
Ova kolumna već duže vreme leži u meni i došao je pravi trenutak da sve sakupljene utiske bacim na papir. Ja bih se najradije vratio na Pistonse u sezoni 2005 kada su osvojili šapionsku titulu. Imali su sve što ima sada Boston, do duše bili su malo mlađi, ali to nije nikakva prepreka, čak može biti i pozitivna stvar. Imali su odbranu najbolju na svetu, imali su duh pobednika, nisu imali individualce, ali su imali uigranost i poštovanje u ekipi. Voleo bih da spomenem i Lakerse u ovoj kolumni. Lakersi su važili za jedan od najboljih timova ove sezone i bili su glavni konkurenti za osvajanje. Ali u međuvremenu odnosu u timu su se pokvarili. Kobe je počeo da igra još sebičnije, da moglo je još sebičnije, ostali su bojkotovali zbog toga i tu je nastao nesporazum. Ovih stvari u timu Bostona kao i što sami znate nema. Oni su kao jedan, igraju kao jedan, slave kao jedan. Uzeću u primer Piercea. Njemu nije bitno da li će postići 40 poena i biti upisan kao igrač dana, već mu je bitna ekipa i pobeda svoje ekipe. To je ključ Bostonovog uspeha. Setimo se samo prošlogodišnjeg PO-a kada se KG povredio i kao da se izgubila karika u lancu i jednostavno nisu mogli da funkcionišu. Za njih može biti kobna svaka povreda koja ih zadesi sada. To je najverovatnije opravdanje ne bas sjajnih partija u regularnoj sezoni. Njima nije bitno da li će biti prvi, njima je bitno da se sačuvaju za play off i da daju po gasu baš tamo.
Pomenuo bih i trejd izmedju New York Knicksa i njih. Ne znam koliko je bilo pametno puštanje Eddie Housa za Nate-a. Nate zna da odigra, budimo realni svake prestupne godine, dobro, ali mislim da je House bio kvalitetniji i korisniji igrač za Celticse. Znao je da pogodi kada je bilo najpotrebnije, znao je da zameni nekog igrača kada je to potrebno. Nate je po meni bespotreban, naime, Rondo je u fantastičnoj formi i može da odigra više od 40 minuta utakmice, ali i da ne može tu je Daniels koji bi ga, po mom mišljenju, na dostojan način zamenio. Ovaj trejd će za mene ostati jedna velika enigma. Možda je House zahtevao da se izvrši taj trejd, možda zato što nije dobijao minutažu kakvu je želeo, to on najbolje zna. Ali dobro, ne zavisi Boston od jednog igrača sa klupe, jer koga nema bez njega se mora i može.
Nemojmo zaboraviti ni sjajnog stratega na klupi, Doca Riversa, koji ih je predvodio do šampionske titule pre 2 sezone. Zna Doc kako će i šta će. Naravno, ne možemo isključiti ni mogućnost svađe u redovima Bostona, jer bi to razorilo ovaj klub, ipak svi mi koji imalo volimo Boston, nadamo se da neće doći do toga.
Bliži se play off, utisci se sabiraju, pravi se računica, kako i šta. Jedino što ne treba da se desi a to je da se igrači uobraze i krenu da igraju kao neki timovi ove sezone, svi znamo na koji tim mislim. Boston ima računicu za osvajanje, samo trebaju malo da sednu, razmisle i posle toga protutnje play off-om i zatvore usta svima onima koji su ih pocenjivali tokom cele sezone.
Kolumnu spremio i napisao: Milan feg Laza Lazić aka Lazicy